Το Facebook, τώρα μέρος της μεγαλύτερης μητρικής εταιρείας Meta Platforms, έχει εξελιχθεί σημαντικά από την ίδρυσή του το 2004 από τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και τους συγκάτοικούς του στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Με τα χρόνια, καθώς το Facebook επεκτάθηκε σε μια παγκόσμια δύναμη της τεχνολογίας, τα ερωτήματα σχετικά με την ιδιοκτησία του έγιναν πιο περίπλοκα. Αν και διαπραγματεύεται δημόσια, ο πυρήνας του ελέγχου του Facebook παραμένει στον Mark Zuckerberg, ο οποίος διατηρεί σημαντική εξουσία στην κατεύθυνση και τις αποφάσεις της εταιρείας. Αυτό το άρθρο εξετάζει ποιος είναι ιδιοκτήτης του Facebook, πώς είναι δομημένη η ιδιοκτησία του και οι κύριοι μέτοχοι που επηρεάζουν αυτόν τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Mark Zuckerberg, συνιδρυτής του Facebook, διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο ελέγχου της εταιρείας. Αν και δεν κατέχει την πλειοψηφία των συνολικών μετοχών της εταιρείας, κατέχει μια ειδική κατηγορία μετοχών που του παρέχει περίπου το 60% της δύναμης ψήφου. Αυτό δίνει στον Zuckerberg απαράμιλλη επιρροή στη στρατηγική κατεύθυνση και τους μακροπρόθεσμους στόχους του Facebook. Η ιδιοκτησία του Zuckerberg έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης, καθώς πολλοί επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτός ο πολύς έλεγχος στα χέρια ενός ατόμου μπορεί να καταπνίξει την εξωτερική εισροή. Ωστόσο, η ηγεσία του πιστώνεται και για τη μετέωρη άνοδο του Facebook.
Τον Οκτώβριο του 2021, το Facebook μετονομάστηκε σε Meta Platforms, σηματοδοτώντας μια στροφή προς την ανάπτυξη του «μεταverse». Παρά αυτή την αλλαγή, η ιδιοκτησιακή δομή της εταιρείας παραμένει σε μεγάλο βαθμό η ίδια, με τον Zuckerberg να εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο. Το Meta Platforms περιλαμβάνει πλέον το Facebook, το Instagram, το WhatsApp και την Oculus, μεταξύ άλλων θυγατρικών, καθιστώντας τον έναν διαφοροποιημένο τεχνολογικό όμιλο. Οι μέτοχοι της Meta περιλαμβάνουν θεσμικούς επενδυτές, hedge funds και μεμονωμένους επενδυτές, αλλά η μοναδική μετοχική δομή του Zuckerberg εξασφαλίζει τον έλεγχό του.
Αν και ο Mark Zuckerberg κατέχει σημαντικό ποσοστό εξουσίας, μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές όπως η Vanguard Group και η BlackRock κατέχουν επίσης σημαντικές μερίδες των μετοχών της Meta. Αυτές οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι όσον αφορά τα ίδια κεφάλαια, αλλά η ψήφος τους είναι περιορισμένη σε σύγκριση με αυτή του Zuckerberg λόγω της ειδικής κατηγορίας μετοχών του. Η θεσμική ιδιοκτησία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης του χρηματιστηρίου και την παροχή χρηματοοικονομικής σταθερότητας για τις Meta Platforms.
Η ιδιοκτησία του Facebook είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά στο εγγύς μέλλον. Όσο ο Ζάκερμπεργκ διατηρεί την πλειοψηφική του δύναμη ψήφου, θα συνεχίσει να κατευθύνει το μέλλον της εταιρείας. Ωστόσο, καθώς η Meta διαφοροποιείται σε νέες τεχνολογίες όπως η εικονική πραγματικότητα και το μετασύμπαν, η επιρροή των μετόχων μπορεί να εξελιχθεί. Ο αυξανόμενος δημόσιος έλεγχος σχετικά με την επιρροή των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης στην κοινωνία θα μπορούσε επίσης να πιέσει αλλαγές στη διακυβέρνηση και την ιδιοκτησία μακροπρόθεσμα.
Καθώς το Facebook συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το εάν ο έλεγχος του Zuckerberg θα μειωθεί στο μέλλον. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί ή να μειώσει την επιρροή του. Ωστόσο, καθώς η βιομηχανία της τεχνολογίας αντιμετωπίζει αυξανόμενο έλεγχο και ρύθμιση, είναι πιθανό εξωτερικοί παράγοντες, όπως η κρατική παρέμβαση ή ο ακτιβισμός των μετόχων, να επηρεάσουν τη δομή της ιδιοκτησίας του Facebook. Το ερώτημα ποιος κατέχει το Facebook είναι πολύπλευρο. Ενώ ο Mark Zuckerberg παραμένει η κυρίαρχη δύναμη πίσω από την πλατφόρμα, η ιδιοκτησία μοιράζεται μεταξύ των δημοσίων επενδυτών και των θεσμικών μετόχων. Η μετάβαση στη Meta Platforms Inc. ενίσχυσε μόνο τον έλεγχο του Zuckerberg, καθιστώντας σαφές ότι θα συνεχίσει να διαμορφώνει το μέλλον της εταιρείας. Ωστόσο, με το διαρκώς εξελισσόμενο τεχνολογικό τοπίο, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα προσαρμοστεί η ιδιοκτησιακή δομή του Facebook τα επόμενα χρόνια.
Ο Mark Zuckerberg κατέχει περίπου το 13% των συνολικών μετοχών της Meta. Ωστόσο, κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της Κατηγορίας Β, γεγονός που του δίνει περίπου το 58% της δύναμης ψήφου, επιτρέποντάς του να διατηρεί τον έλεγχο της εταιρείας.
Η δημόσια εγγραφή του Facebook το 2012 επέτρεψε στο κοινό να αγοράσει μετοχές Κατηγορίας Α, καθιστώντας την εταιρεία δημόσια διαπραγμάτευση. Ενώ έφερε νέους επενδυτές στο μαντρί, ο Ζούκερμπεργκ διατήρησε τον έλεγχο διατηρώντας την πλειοψηφία των μετοχών της Κατηγορίας Β με μεγαλύτερη δύναμη ψήφου.
Θεσμικοί επενδυτές όπως η Vanguard Group, η BlackRock και η Fidelity κατέχουν σημαντικά ποσά των δημοσίων μετοχών της Meta. Αν και δεν έχουν ουσιαστική δύναμη ψήφου σε σύγκριση με τον Zuckerberg, μπορούν να επηρεάσουν την οικονομική απόδοση της εταιρείας και να έχουν κάποιο λόγο στη διακυβέρνηση μέσω των συνελεύσεων των μετόχων.